Рістретто – еспресо, зварений у меншому обсязі води (7 гр кави на 20-25 мл води). Найбільш концентрований, хоча кофеїну містить менше, ніж еспресо. П’ється без цукру. Вважається істинною італійською кавою і перекладається як «швидкий». Подають рістретто в чашці для еспресо зі склянкою холодної води. Перед першим ковтком кави робиться кілька ковтків води. Таким чином запобігається зневоднення організму й омиваються смакові рецептори.
Протягом перших 15 секунд екстракції кави в ристрето потрапляють кавові ефірні олії, які утворюють яскравий смак і аромат кави, в той час як кофеїн активно виділяється набагато пізніше. У звичайній чашці ристрето кількісний вміст кофеїну нижче, ніж в порції еспресо. Напій розрахований на 2-3 ковтки.