Дорада - морський карась, який має багато назв, серед яких найбільш поширені золотистий спар, спарус, а також аурата (латинське Sparus aurata). Відноситься до родини спарових (Sparidae) у якій є єдиним представником роду Sparus. В мовах романської групи популярна назва саме Дорада, яка походить від слова d'oro — золото. Таку назву ця риба отримала за особливу смужку золотавого кольору, що проходить між очей.
За стародавніми міфами, такою золотою відмітиною цю рибу нагородила народжена із морської піни богиня кохання Афродіта через особливий спосіб розмноження цих риб: усі доради народжуються самцями й живуть так перші три роки. На четвертий рік вони перетворюються у самок. Тому у країнах Середземномор'я вважається, що рибу з відмітиною Афродіти слід обов'язково скуштувати разом із своєю коханою людиною.
Дорада водиться у Середземному морі та у східній частині Атлантичного океану. Може досягати довжини 70-80 см. Але найбільш смачна дорада за розмірів 25-35 см. Дорада є самою популярною рибою Середземномор'я ще з античних часів. Такою вона залишається і до наших часів - на узбережжі Середземного моря, та й подалі від нього можна знайти безліч ресторанів, де ця риба займає почесне місце в меню. Взагалі у родині спарових Дорада вважається самим вишуканим делікатесом. Її щільне, але соковите біле м'ясо має тонкий аромат, і до того ж у ньому мало костей.
В ресторані «Млин Фата-Моргана» дорада готується за сучасним кулінарним рецептом: підготовлену рибу маринуємо в італійських спеціях та травах з лимонним соком та сухим білим вином. Далі смажимо на на вугіллі із фруктових дерев. Готова дорада подається із сумішшю екзотичних салатів, лимоном, помідором чері та мигдальними пластівцями. Крім того, що дорада це дуже смачна риба, її особливо поціновують прихильники здорової їжі, тому що в цій рибі міститься дуже мало жиру. Сухе біле вино чудово підкреслює смак страви. Смачного!
Наше меню Замовити столик