Ресторан "Млин Фата-Моргана" запрошує Вас спробувати традиційну французьку страву - Фуа-гра під соусом із лісових ягід. Вона має неповторний ніжний вишуканий смак і аромат та закохує в себе з першого кусочка. Ця страва споконвіку належала до числа елітних страв, скуштувати могли тільки обрані. Фуа-гра (фр. foie gras "жирна печінка") готується з гусячої або качиної печінки. У гусячій печінці ніжний вершковий смак, а качина печінка має більш насичений смак. Колір може бути від світло-рожевого до світло-жовтого.
Фуа-гра багата ліпідами, які сприятливо впливають на судини, знижують рівень холестерину в крові. Вважається, що регулярне вживання гусячої або качиної печінки сприяє довголіттю і міцному здоров'ю. Факти говорять самі за себе: на півдні Франції, там, де даний продукт особливо улюблений і поширений, проживає величезна кількість довгожителів.
Історія виникнення
Французи лише успадкували рецепт цієї страви від римлян, які дізналися про неї від євреїв, а ті, в свою чергу, — від єгиптян. Близько 4000 років тому єгиптяни помітили, що гуси і качки, які мігрують на північ через долину Нілу і зупиняються, щоб відпочити і підкріпитися перед довгим перельотом інжиром, яким рясніють ці землі, мають смачнішу печінку, ніж домашні гуси. Щоб досягти такого ж ефекту, єгиптяни стали відгодовувати свійських птахів (гусей і качок) інжиром, причому, робили це примусово. Для отримання великої, соковитої, м'якої і жирної печінки птахам доводилося протягом декількох тижнів з'їдати величезні кількості інжиру. Цю технологію перейняли євреї, які жили тоді в Єгипті. Оскільки релігія забороняє їм вживати свинячий жир і вершкове масло для смаження, вони вирощували гусей для отримання жиру, але не заради їх печінки. Аж до XIX століття гусяча печінка вважалася некошерною, і єврейські пташники вигідно продавали її. Від євреїв технологія відгодівлі свійських птахів перейшла до римлян, і паштет з гусячої печінки став однією з улюблених страв античного світу. Перші рецепти гусячого паштету датуються IV і V століттями. Ці рецепти не дають детального опису всього процесу приготування делікатесу, докладні рецепти з'явилися тільки у французьких кулінарних книгах XVII–XVIII століть. Саме тому заведено вважати Францію батьківщиною фуа-гри.
З точки зору кулінарної обробки фуа-гра буває
- сира - має короткий термін зберігання, під час подачі ділиться на порційні шматочки і являє собою холодну закуску
- свіжа - зберігається максимум тиждень в холодильнику, пройшла теплову обробку при температурі 50-60 °C, продається вже готовою в гастрономічних магазинах
- пастерозована (напівфабрикат) - зберігається протягом трьох місяців, якщо вже була відкрита, не повинна виділяти жиру, термічно оброблена при 80°C і поміщена в вакуумну упаковку
- консервована (готова) - стерилізується і консервується у власному соку, зберігається роками в сухому прохолодному та темному місці, і від того стає кращою, як вино, оброблена при температурі 105°C
Спосіб приготування
- Підготовлену гусячу печінку солимо та паніруємо в борошні
- Смажимо на пательні до утворення рум’яної скоринки
- Доводимо до готовності у пароконвектоматі разом з яблуком та кільцем ананасу
- Готову печінку викладаємо на серветку для видалення зайвого жиру
- Викладаємо на тарілку разом зі смаженими фруктами
- Гарніруємо салатною сумішшю та гілочкою зелені
- Поливаємо топінгом з лісових ягід та крем-бальзамік
Ідеальний напій до фуа-гра - сухе вино (червоне або біле), а також шампанське типу "брют".
Наше меню Замовити столик