Пропонуємо Вам одну із наших ароматних гарячих страв - Стейк "Шатобріан" в соусі з червоного вина. Шатобріан — товстий край центральної частини яловичої вирізки. Ступінь прожарювання стейка rare або medium rare, що передає особливу соковитість м'ясу і його м'який та ніжний смак. Стейк при подачі до столу викладають частинками вздовж тарілки, гарнірують різними овочами та поливають смачним винним соусом.
Історія виникнення
Енциклопедія Larousse Gastronomique стверджує, що страву названо на честь видатного письменника віконта Франсуа-Рене де Шатобріан, котрого особистий шеф-кухар придумав рецепт, коли в 1822 році Шатобріан служив послом в Лондоні. Іншу версію пропонує словник Dictionnaire de l’Academie des Gastronomes, припустивши, що назву страви дала високоякісна яловичина, яку вирощували в місті Шатобріан у регіоні Пеї-де-ла-Луар, департамент Атлантична Луара.
Спосіб приготування
- Вирізаємо стек із середньої частини яловичої вирізки
- Смажимо на сильно розігрітій пательні до прожарки з кров’ю (Medium rare, медіум рер)
- Соус «Деміглас» розводимо сухим червоним вином і уварюємо до запустіння
- При подачі стек нарізаємо тонкими смужками (близько 1 см)
- На тарілку викладаємо порізаний стек та гарніруємо листям салату та помідором з салатною цибулею
- Прикрашаємо гілочкою зелені та поливаємо соусом