Перша письмова згадка про віскі датується 1405 роком і походить із Ірландії, де віскі робили ченці. Віскі також згадується в Шотландії: у реєстрі шотландського казначейства є запис, датований 1 червня 1494 року, про видачу «восьми болів солоду братові Джону Кори для виготовлення aqua vitae» ("Eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aqua vitae").

Однак вважається, що віскі вже був відомий, принаймні, за кілька століть до того. Коли й де віскі був дистильований уперше, невідомо, а місцевий і недокументований характер виробництва спиртних напоїв у той період ускладнює встановлення походження цього напою. Крім того, цілком можливо, що відкриття процесу дистиляції відбулося в різних місцевостях незалежно одне від іншого

Право називатися батьківщиною віскі традиційно заперечують одні у одних Шотландія й Ірландія. Історія початку виробництва віскі губиться в глибині століть, і ці дві країни вічно сперечаються, кому належить пальма першості

Назва whisky походить від кельтського словосполучення uisque baugh (або uisce beatha) що приблизно перекладається як “вода життя”. Але через складну вимову назва змінювалася й в остаточному підсумку знайшло звичне для нас слово “whisky”.

У цей час в англійській мові існує два варіанти написання слова “віскі”. Звичайно, для позначення шотландського віскі використовують слово whisky ( множина whiskies), а для всього іншого – whiskey ( множина whiskeys).

Класифікація віскі

  • Malt whisky - солодовий віскі. Це віскі, одержуваний із чистого ячмінного солоду без змішування із зерновим (grain whisky) віскі
  • Single malt whisky — односолодовий віскі, зроблений однієї гуральнею. Можливий купаж різних років витримки
  • Simple single malt whisky — простий солодовий віскі (одного врожаю й від одного виробника)
  • Single cask — солодовий віскі, узятий з однієї бочки. Віскі цієї категорії буває бочкової міцності (cask strength), а зрідка розведений до стандарту
  • Quarter cask — солодовий віскі, узятий з однієї бочки з американського дуба меншого розміру; виходить більш міцний ( до 50 %) і більш насиченого смаку. Такий віскі дозріває швидше
  • Vatted malt whisky — бочковий (кубовий) віскі (суміш із декількох солодових віскі різного врожаю, зрілості й від різних виробників)
  • Blended malt whisky — суміш солодового віскі з різних винокурень
  • Pure malt whisky — чистий солодовий віскі (суміш солодового віскі декількох виробників)
  • Straight whisky — чистий, нерозбавлений (шотландський) віскі
  • Highland malt whisky — гірський (шотландський) віскі (загальне найменування дорогих, витриманих сортів шотландського віскі, для виготовлення яких використовується солод з гірських районів Шотландії)
  • Grain whisky - зерновий віскі. Практично чистий алкоголь, майже позбавлений аромату й специфічного смаку. В основному використовується для виробництва купажного віскі, хоча невелика частина надходить у роздрібний продаж як single grain whisky — чистий зерновий віскі. Шанувальники такого напою в Шотландії можуть знайти єдину марку зернового віскі — «Choice Old Cameron Brig». Крім того, після додаткового очищення зерновий віскі може йти на виготовлення горілки або джина. Загалом, тому що зерновий віскі майже позбавлений аромату, він у магазинах у чистому вигляді не продається
  • Blended whisky - змішаний (купажний) віскі. Це віскі, отриманий шляхом купажу (змішування) солодового віскі із зерновим віскі. Найбільш популярний тип напою, частка якого становить понад 90 % обсягу виробництва. Найбільшу роль у становленні цього типу віскі зіграли провідні шотландські фірми John Dewar, James Buchanan, James Mackie, Johnnie Walker і John Haig. Змішані віскі, з високим змістом солодового віскі, наприклад Chivas Regal або Dimple (Pinch), називаються «Делюкс» (Delux)

При виборі віскі важливий і район виготовлення. Віскі, що походить з острова Айла (Islay), разюче відрізняється від більшості інших сортів. Є припущення, що так склалося історично: у часи становлення індустрії віскі більша його частина виготовлялася самогонниками, а доставлялася контрабандистами. Острови ж — ідеальне місце для організації такого бізнесу. І зовсім природно, що у виготовлювачів віскі виникала ідея (якщо не нагальна потреба) прискорити виробничий цикл, просушуючи ячмінь на торф'яному димі, а не чекаючи природнього завершення цього процесу. Далі напій заливався в бочки, які зберігалися в замаскованих складах ближче до берега, щоб при організації чергового рейсу можна було швидке й потай завантажити їх у трюми. У підсумку склалася незвичайна культура виробництва. Сушіння ячменя в торф'яному димі надає віскі «копчений» смак

Винокурня або віскикурня?

Деякі поціновувачі віскі, що вважають себе знавцями напою, стверджують, що віскі ділиться на дві групи за місцем їх виробництва, і що справжній віскі роблять на віскикурнях, а віскі, що виходить із винокурень — це як би й не зовсім віскі…

Насправді — віскикурня — це всього-на-всього деталізована назва винокурні, або гуральні — підприємства, де здійснюється перегонка вихідної сировини в спирт. Так що й найсучасніший спиртової завод, і приватне самогонне «підприємство», організоване в гаражі або сараї, є винокурнею

На віскикурнях роблять винятково віскі, тому їх і називають саме так.

Цікаві факти про віскі

  • Закрита пляшка віскі може зберігатися більш як 100 років і залишиться також смачна й придатна до вживання, як якби віскі був розлитий місяць тому. Як тільки пляшку відкрили, строк зберігання її не повинен перевищувати 5 років, але це за умови, що в пляшці залишилося не менш половини вмісту
  • На території діючої винокурні Old Bushmills (Ірландія), яка одночасно виконує й роль музею виробництва віскі, вам не дозволять зробити жодного фотознімка
  • У Шотландії порцію віскі називають dram (дрем). У барах дрем наливають так, щоб тільки покрити денце келиха, а коли п'єте із приятелями, потрібно самому визначати розмір свого «дрему». Загалом, дрем - це розтяжна міра об'єму, що залежить від щедрості того, хто наливає. Хоча є й точне визначення дрему - 1/8 унції або 60 гранів (1 гран = 0,0648 грам), тобто менше ніж ковток. «Good dram» — це коли на три пальці від денця
  • Найбільшим у світі виробником і споживачем віскі, є, як не дивно, Індія
  • Під час «сухого закону» у США віскі Laphroaig легально продавався в американських аптеках як ліки
  • У Франції продається за місяць більше віскі, чому коньяку – за рік
  • Віскі в пляшках перестає дозрівати. Він зріє тільки в бочках, а в пляшках просто зберігає свій смак і аромат. Якщо на пляшці написане, що віскі 10-літнього віку, це значить, що віскі витримувався мінімум 10 років саме в дубових бочках
  • Найдорожчим віскі вважається «The Macallan» 1926 року. У 2006 році пляшку такого віскі продали на аукціоні Christie's за 54 000 доларів США. А у 2010 році на аукціоні Sotheby’s в Нью-Йорку пляшку 64-річного віскі The Macallan в унікальній кришталевій пляшці "Lalique: Cire Perdue" було продано за 460000$. Всі гроші пішли до благодійної організації "Сharity: water", що займається проблемами нестачі чистої води у бідних країнах.

Якого роду слово “віскі” в українській мові? І донині існують розбіжності із приводу граматичного роду слова “віскі”. Більшість дослідників використовують чоловічий рід. У деяких словниках для слова “віскі” пропонується використовувати чоловічий і середній рід

Культура споживання віскі

У кожного народу існують свої традиції вживання міцних напоїв. Це також стосується віскі. Так, ірландці традиційно не розбавляють свій віскі, а шотландці застосовують правило п'яти «S»:

  • sight (подивитися) — оцінити колір і консистенцію напою
  • smell (понюхати) — відчути гаму запаху
  • swish (посмакувати) — пригубити й відчути смак
  • swallow (проковтнути) — проковтнути перший ковток
  • splash (хлюпнути води) — розбавити водою для повного розкриття смаку й аромату

Віскі вживають, не розбавляючи («straight»), або з додаванням води, содової, або кубиків льоду («on the rocks»). Щоб одержати максимальне задоволення від «single malt» рекомендується пити його без додавання чого б то ні було, а в деяких випадках ледве розбавивши водою (буквально трохи крапель — splashes) у спеціальному келиху тюльпановидної форми, тому що келих даної форми дозволяє одержати найкраще уявлення про аромат віскі, який доставляє чималу частку задоволення від уживання напою. Високоякісний віскі ніколи не п'ють із чарок, фужерів, стопок, звичайних склянок. Для цього використовують масивні й порівняно невисокі склянки з товстим дном, місткістю до 400 мл, які називають тумблерами. Склянку заповнюють максимум на чверть.