УкраїнськаРусскийEnglish

Сібас - назв багато, а смак неповторний

 Сібас на мангалі

За свої смакові якості цю рибу сміливо можна віднести до класу "преміум". Напевно, треба ще пошукати якусь іншу рибу, в якої було б стільки же назв, як у сібаса. Як тільки не називають цю рибу. Перша офіційна назва «Лаврак» походить від латинського класифікатора риб Dicentrarchus labrax. Друга офіційна назва - «Морський окунь європейський». Поширена в ресторанному бізнесі назва сібас походить від англійської назви European seabass, де sea - це морський, а bass - загальне слово окунь.

 Сібас перед готуванням

Від італійців пішла назва бранзіно або бранціно (branzino). У іспанців це лубіна (lubina). А ще - морський вовк, морський судак, спігола, раньо. Все це свідчить про велику популярність риби в кулінарії різних народів. А кожен, хто хоч раз скуштував страву з сібаса зрозуміє про причини такої популярності. Риба неймовірно смачна практично в будь-якому виді кулінарної обробки: і в запеченому, і в смаженому виді, і приготовлена на грилі. Ця риба майже не містить костей. Біле м'ясо сібаса має чудовий тонкий і чистий смак завдяки особливому раціону харчування сібаса, який досить вибагливий у їжі. Основу його харчування складають ракоподібні й молюски й дуже рідко інша риба. М'ясо сібаса є цінним смачним і корисним продуктом, багатим протеїнами (16,5%). В 100 грамах риби міститься всього 1,5 г жирів і 0,6 г вуглеводів, при цьому калорійність - усього 82 ккал. М'ясо цієї риби багате вітамінами В1 і В2, а також мінеральними речовинами - фосфором, кальцієм та залізом.

 Сібас на мангалі

У ресторані «Млин Фата-Моргана» сібас готується на грилі цілком. Солимо й перчимо тільки безпосередньо перед готуванням. Рибу начиняємо прованськими травами, лаймом, збризкуємо маслиновою олією для одержання ароматної скоринки. Для сібасу ми не використовуємо олію першого віджиму— вона злегка гірчить і не підходить для ніжного смаку цієї риби, краще брати третій віджим, його легко визначити за зеленуватим кольором. Оскільки м'ясо сібаса відрізняється чистим смаком, що рідко зустрічається навіть у морської риби, соус для цієї риби підійде практично будь-який. Гарнір також може бути абсолютно різним — від рису й картоплі і до фруктів. Смачного!

Для збільшення зображення клацніть мишкою на мініатюрі.