УкраїнськаРусскийEnglish

Чакапулі - весняна страва

 Чакапулі в ресторані «Млин Фата-Моргана»

Чакапулі (грузинське ჩაქაფული) - справжня прикраса будь-якого столу. Без перебільшення, можна сказати, що жодна інша грузинська страва не має такий аромат і такий свіжий, весняний смак. У чакапулі дуже багато різноманітної зелені, але головною складовою, поряд з м'ясом, є тархун (естрагон), який чудово сполучається з молодою бараниною, надаючи їй неповторну пікантність.

 Тархун або естрагон

Чакапулі в класичному варіанті готується з молодої баранини (або з ягнятини для дуже урочистих подій). Дуже часто чакапулі готують на природі, навесні, під час різних церковних свят. Це, звичайно ж, Великдень, а ще - Гіоргоба, або «День святого Георгія», 6 травня. Слід додати, що Гіоргоба, як державне свято, у Грузії відзначається двічі на рік: 6 травня і 23 листопада. Але чакапулі традиційно готують саме на весняне свято Гіоргоба.

 Чакапулі в ресторані «Млин Фата-Моргана»

Чакапулі — достатньо популярна й усіма улюблена їжа. У Грузії готують цю страву тільки пізньою весною й на початку літа. Чому, запитаєте Ви? Так саме в цей період є самі необхідні продукти для цього рецепту - підростають молоді баранці, що народилися під Різдво, з'являється свіжий тархун, який ще не пішов увесь в стебло та інша зелень, а також у погребах можна відкорковувати молоде вино з врожаю минулого літа.

Чакапулі готується дуже просто. На природі, коли його готують на багатті, усі складові просто викладають шарами в каструлю, заливають вином і ставлять на вогонь. Особливий соус чакапулі утворюється комбінацією вина, м'яса і соку, що випускається зеленню. До чакапулі подають хліб й вино. Шматочки хлібу можна просто мочати у духмяний соус страви. Смачного!

Для збільшення зображення клацніть мишкою на мініатюрі.