УкраїнськаРусскийEnglish

Бехерівка - тринадцяте джерело Карлових Вар

Пляшки Бехерівки різного об'єму

Бехері́вка (чешське слово Becherovka) - чеський міцний лікер (міцність 38%) настояний на травах. Походить із курортного міста Карлови Вари (Karlovy Vary, Karlsbad, Карлсбад), відомого своїми цілющими мінеральними водами. У Карлових Варах відомі 12 джерел мінеральної води, тому Бехерівку шанобливо називають «тринадцятим джерелом». Винайшов цей напій Йозеф Вітус Бехер (Josef Vitus Becher), аптекар з Карлових Вар. Перші продажі лікеру почалися з 1807 року в сімейній крамниці "У трьох жайворонків" в якості шлункових ліків. В 1838 році справа Йозефа Бехера перейшла до його сина Йохана (по-чеському «Ян») Бехера й в 1841 Бехер-молодший відкрив виробництво напою на промисловій основі. З тих часів і з'явився підпис Яна Бехера на кожній пляшці Бехерівки. Протягом усієї своєї історії Бехерівка неодноразово отримувала численні нагороди й медалі на міжнародних виставках у Парижі, Відні й інших містах.

Виробляється лікер у такий спосіб: суміш із більш ніж двадцяти трав насипають у мішки з натурального полотна, які потім занурюють у ємності із чистим спиртом, і залишають там приблизно на тиждень. Потім екстракт переливають у дубові бочки й перемішують із водою й цукром в особливій пропорції. Лікер настоюється в дубових бочках спеціальної овальної форми протягом двох-трьох місяців. Перед розливом у знамениті зелені пляшки проводиться купаж з різних бочок. Важливо відзначити, що Бехерівка виробляється тільки на карловарській воді.

Лікер Becherovka своїми смаковими якостями досяг світового визнання. Завдяки своєму унікальному рецепту лікер Бехерівка має врівноважений, насичений смак і приємний золотавий колір. Лікер міцно ствердився не тільки серед шанувальників високоякісних напоїв, але як компонент чудових коктейлів у барах по усьому світі, у тому числі в ресторані «Млин Фата-Моргана».

Перша пляшка Бехерівки

Цікава історія фірмової пляшки Бехерівки. Коли популярність напою стрімко зросла, і з'явилися перші замовлення з-за кордону, Ян Бехер в 1866 році вирішив побудувати нову фабрику для виробництва лікеру. Для пересилання напою на далекі відстані стара прозора пляшка не годилася через руйнуючу дію сонячного світла. Тоді Ян Бехер попросив свого шурина Карела Лаубе (Karel Laube) розробити новий дизайн пляшки. Карел Лаубе придумав пласку форму пляшки, обриси якої стали легендарними. З 1907 року пляшка виробляється з особливого зеленого скла.

Посуд для сервування Бехерівки

Готуючи будь-який коктейль із Бехерівки або вживаючи її в чистому виді, слід звертати увагу на температуру напою. Бехерівка повинна подаватися холодною, бажано з морозильника - у температурному діапазоні від -4°C до -6°C. Така температура найкраще підтримує тонкий смаковий баланс трав і спецій, смак напою при цьому насичений, водночас час м'який, злегка грайливий і освіжаючий.

У чистому виді Бехерівка подається в чарках, лікерних келихах на високій ніжці або в ребристих келихах для віскі у «старому стилі». Якщо подаєте у келихах для віскі додайте небагато льоду й часточку апельсина. Така подача є класичною й називається «Бехерівка на льоду» (Becherovka On The Rocks).

Порада: охолоджуючи пляшку Бехерівки помістіть в морозилку й чарки або келихи, з яких будете пити лікер. Правильно підготовлена Бехерівка має м'яку консистенцію й створює приємний ефект роси на склі келиха або чарки.

Коктейлі «Лонг-Дрінк»

Коктейлі long-drink з Бехерівки у високих келихах популярні завдяки смаку, який освіжає, і особливо приємні влітку. Ви можете швидко й просто змішати коктейль і вразити своїх друзів. Результат буде гарантований, якщо Ви виберете якісні інгредієнти й охолодите келихи, як було рекомендовано вище.

Коктейль «Червоний Місяць» (Red Moon)

Коктейль Червоний Місяць

Коли місяць стає червоним - саме час розпочати нічну вечірку з відповідним напоєм. Відчуєте темне сяйво місяця з коктейлем «Червоний Місяць».

Склад:
  • 40 мл. Бехерівки
  • 100 мл. чорносмородинового соку
  • небагато содової
  • лід
  • часточки апельсина
Готування коктейлю:

У келих наповнений шматками льоду налити Бехерівку, додати сік і влити до самого верху келиха содову, прикрасити часточками апельсина.


Коктейль «Бетон» (Beton)

Коктейль Бетон

Уперше був продемонстрований на міжнародній виставці EXPO у Монреалі в 1967 році й донині вражає своїм смаком. З його простоти виходить зачарування…

Склад:
  • 40 мл. Бехерівки
  • тонік
  • лід
  • кружечки або шматочки лимона
Готування коктейлю:

У келих наповнений шматками льоду налити Бехерівку, долити до верху тоніком і прикрасити лимоном. Результат буде ще краще, якщо до лимона додати кружечок огірка.


Коктейль «Чарівна Вечірня Зоря» (Magic Sunset)

Коктейль Magic Sunset

Сонце сідає і обрій стає полум'яно червоним. Ніч поглинає день. Чорне проти білого, золоте переходить в червоне. Протилежності, які розкішно доповнюють одне одне. Таким і є коктейль Magic Sunset.

Склад:
  • 40 мл Бехерівки
  • 150 мл апельсинового соку
  • 10 мл гранатового лікеру
  • лід
  • скибки апельсину та полуниця
Готування коктейлю:

У келих наповнений шматками льоду налити Бехерівку, додати апельсиновий сік і обережно влити гранатовий лікер для отримання двокольорового ефекту. Прикрасити апельсином та полуницею.

Коктейлі «Шорт-Дрінк»

Змішування напоїв в чарках є альтернативою вживанню чистої Бехерівки а також коктейлям у високих келихах. Приготування таких коктейлів дуже легке, а інгредієнти дуже прості. Вам тільки потрібен шейкер та якісний сік.

Коктейль Грепер (Grepper)

Цей коктейль є чудовим напоєм коли вечірка у повному розпалі. Простий, освіжаючий та вибуховуючий. Все що потрібно, це Бехерівка та грейпфрутовий сік

Коктейль Грепер (Grepper)
Склад (на 2 порції):
  • 40 мл Бехерівки
  • 40 мл щойно зробленого грейпфрутового соку (або високоякісного з упаковки)
  • лід
Готування коктейлю:

Наповніть шейкер Бехерівкою, грейпфрутовим соком та льодом та інтенсивно струшуйте поки на шейкері не з'явиться роса (приблизно 10-15 секунд). Розливайте в охолоджені чарки та подавайте.

Побалуйте себе (Бехерівка з шоколадом)

Бехерівка з шоколадом

Якщо Ви шанувальник якісного шоколаду та полюбляєте експерементувати щоб винаходити нові чудові смаки, Вам слід спробувати комбінацію Бехерівки та шоколаду. Це легко приготувати і це забезпечить неповторний смак і яскраві відчуття для особливого романтичного побачення удвох.

Склад:
  • 40 мл Бехерівки
  • високоякісний шоколад
Як спробувати:

Охолодіть келихи і Бехерівку. Відкусіть шматочок шоколаду та зробіть ковток Бехерівки. Дозвольте обом смакам змішатися у вашому роті. Це щось!

Гарячі коктейлі

Коктейлі - це не тільки тема літа. Завдяки гарячим коктейлям Ви можете зробити холодні вечори більш приємними. Вони не тільки зігріють Вас та вашу подругу, та й ще суттєво піднімуть настрій.

Коктейль Лавина (Avalanche)

Коктейль Лавина (Avalanche)
Склад:
  • 40 мл Бехерівки
  • 120 мл червоного вина
  • 40 мл води
  • кориця
  • гвоздика
  • чайна ложка меду
  • скибочка лимона

Готування коктейлю:

Змішайте Бехерівку, червоне вино та воду, нагрійте, але не кип'ятіть, додайте мед, корицю, гвоздику та лимон. Дайте трохи настоятися та подавайте гарячим.

Для збільшення зображення клацніть мишкою на мініатюрі.