УкраїнськаРусскийEnglish

Купати - грузинські ковбаски

 Купати

Купати ( від грузинського слова კუპატი, що приблизно відповідає нашому слову сосиски) – національна грузинська страва, ковбаски (сардельки), що готуються зі свинини або із суміші свинини з яловичиною, приправлені прянощами, гранатом або барбарисом.

Оболонка купат - тільки натуральна, з кишок. На відміну від української домашньої ковбаси, фарш для купат більш здрібнений. У різних місцевостях Грузії у фарш для купат додають різні набори прянощей. Так, наприклад, в абхазькому рецепті присутній наступний набір - коріандр, чабер, базилік, кріп, петрушка й навіть м'ята. Також використовується цибуля і часник.

Купати - це особливий вид сирих ковбас, які перед подачею проходять, як правило, дві стадії кулінарної обробки. На першому етапі сирі купати відварюють в окропі ( до спливання або протягом не більше 3-4 хвилин), а на другому етапі ковбаски обсмажують на сковороді в олії або над вугіллями. При смаженні на сковороді для більшого аромату додають крупно нарізану цибулю.

Подають смачні грузинські ковбаски разом із соусом ткемалі. У якості гарніру можна використовувати різні овочі, наприклад, тушковану капусту. Особливо добре ця страва йде з терпким грузинським вином і довгими щирими тостами...