УкраїнськаРусскийEnglish

Воловани - гості із Франції

 Воловани

Волова́н ( від французького vol-au-vent, «політ за вітром») — пікантна закуска французького походження, випічка невеликого розміру з листкового тіста у формі башточки з різноманітною начинкою з м'ясного, рибного або грибного рагу. Волованом також називають сам виріб з листкового тіста без начинки.

Виготовляють воловани в такий спосіб. Листкове тісто нарізується на кілька кружків невеликого розміру. Одне кружальце буде дном воловану, а в інших вирізується внутрішнє коло для одержання кілець. Кільця прикріплюються до дна за допомогою збитого білку. Вирізаний маленький внутрішній кружок нам ще знадобиться - він буде кришечкою воловану. У печі листкове тісто піднімається й набуває форми циліндру.

Воловани - це щось середнє між пиріжками й закритими бутербродами (різновид кошичків). Їх наповнюють начинкою вже після випічки, безпосередньо перед подачею на стіл. У якості начинок можна використовувати рагу, паштети, салати, здрібнені тушковані або смажені страви, а іноді й відварні - наприклад, омари, лангусти, тощо. Залежно від рецепту, готові й наповнені начинкою воловани знову запікають у духовці й подають гарячими.

За легендою, воловани винайшов французький кухар Марі-Антуан Карем (Marie-Antoine Careme). А його помічник, коли побачив що пласкі кружки тіста перетворилися у високий циліндр, здивувався й вигукнув: «Майстер, він летить за вітром!» (Maitre, il vole au vent!).