УкраїнськаРусскийEnglish

Єгермейстер - таємниця мисливця

Логотип Jägermeister

Єгерме́йстер (у німецькій Jägermeister) — популярний німецький міцний лікер, настояний на травах. Міцність напою 35%. Належить до категорії бітерів. Випускається з 1935 компанією Mast-Jagermeister AG, що розташована в місті Вольфенбюттель (земля Нижня Саксонія). Рецепт лікеру спочатку був розроблений як лікарський засіб для поліпшення травлення. З 1970-х років експортується в десятки країн світу.

У буквальному перекладі, Jägermeister означає «мисливський майстер", поєднуючи слова Jäger (мисливець) і Meister (майстер, у професійному значенні). Термін Jägermeister був введений у Німеччині в 1934 році в новому законі про полювання (Reichsjagdgesetz). Термін застосовувався до старших лісників і єгерів у державній цивільній службі Німеччини. Таким чином, коли цей напій був представлений в 1935 році, назва була вже знайома мешканцям Німеччини. Курт Маст (Curt Mast), перший дистилятор Jägermeister, був захопленим мисливцем. На логотипі Jägermeister зображується олень із хрестом у рогах. За легендою, оленя із хрестом побачив святий Губерт (Hubertus), єпископ Льєзький, що вважається заступником мисливців.

Jägermeister є одним з видів, так званих трав'яних лікерів (Kräuterlikör). Він схожий на інші центрально-європейські лікери, такі як "Gammel Dansk" з Данії, "Unicum" з Угорщини, "Бехерівка" із Чехії та "Pelinkovac" з Хорватії. На відміну від цих напоїв, Jägermeister має більш солодкий смак.

До складу Jägermeister входять 56 трав, плодів, корінів і спецій, у тому числі цитрусові кірки, лакриця, аніс, мак, шафран, імбир, ягоди ялівця й женьшеню. Точна рецептура лікеру є комерційною таємницею. Інгредієнти майбутнього лікеру подрібнюються, а потім замочуються у воді й спирті протягом 2-3 днів. Після цього суміш фільтрують і зберігають у дубових бочках протягом року. У процесі зберігання в бочках лікер взаємодіє з деревиною бочки й набуває особливий аромат і колір. Через рік лікер знову фільтрують, а потім змішують із цукром, карамеллю, спиртом і водою. Потім готовий лікер фільтрується востаннє й розливається у свої фірмові зелені пляшки. Рекомендується зберігати й подавати Jägermeister в охолодженому вигляді. Вживають цей напій у чистому вигляді ( як дижестив) або в коктейлях. На відміну від розповсюдженого міфу, в Jägermeister не міститься крові оленя або лося.